Annons

Köpa rätt dator för sitt behov

Det finns en hel mängd olika datortyper att välja mellan. Om du går in i en butik för hemelektronik eller kikar lite snabbt på utbudet som presenteras på de större e-handlarnas webbplatser kan du bli överväldigad. Att välja rätt behöver dock faktiskt inte vara så svårt, bara du utgår från ditt behov.

Om du vet vad du ska använda datorn till kan du sortera bort en mängd modeller och datortyper som inte passar dig. Behöver du en dator som du enkelt kan ta med dig överallt kan du till exempel direkt välja bort en stationär dator. När du går på jakt efter en dator kan du med fördel ställa dig följande tre frågor.

Vad ska du använda datorn till?

Vad du ska använda datorn till avgör vilken typ av dator du ska ha och hur kraftfull den ska vara. Om du bara ska använda datorn till textbehandling, allmän surf på nätet och enklare spel behöver du bara en mycket enkel dator. Om du å andra sidan behöver en dator för avancerad bild- och videobehandling, avancerade spel med 3D-grafik och liknande behöver du givetvis en mer kraftfull dator. Ett tips är att kolla in vad en hybriddator är för något, kanske ett mellanting som passar dina behov.

Vilken budget har du?

Det finns egentligen ingen övre gräns för vad en dator kan kosta, men över ett visst belopp är det egentligen bara marginella skillnader mellan modeller i olika prisklasser. Du kan få en utmärkt dator för 10 000 kr, men över det beloppet får du inte särskilt mycket mer kvalitet för varje tusenlapp. Undantaget är bärbara datorer där du med några extra tusenlappar kan få en större skärm med bättre kvalitet.

Vill du ha en PC eller en Mac?

Det finns fördelar respektive nackdelar med både PC och Mac från Apple. En PC-dator är normalt billigare än en Mac-dator och är mycket mer kompatibel med olika programvaror. En Mac-dator å andra sidan är mindre benägen att drabbas av virus. Dessutom finns designaspekten. Det är många som uppskattar den unika designen i en Mac-dator.