Annons

Vill du bli spelprogrammerare?

För bara tiotalet år sedan var spelprogrammerare som yrke mycket ovanligt. Dessutom betraktades det kanske inte riktigt som ett ”riktigt” jobb. Idag har yrket spelprogrammerare en hög status och framtidsutsikterna är alldeles lysande. Är du intresserad av att bli spelprogrammerare? Då har du först en spännande utbildning framför dig och sedan en karriär som kan leda dig hur långt som helst inom spelvärlden.

Utbildningar i spelprogrammering

Spelprogrammering handlar om just programmering. Det gör att det är en fördel om du är duktig på matematik och har ett logiskt tänkande. Dessutom bör du vara strukturerad i ditt sätt att tänka och arbeta. Det är viktigt att känna till att en utbildning i spelprogrammering är krävande.

Idag finns det inga högskolor och universitet som erbjuder hela utbildningar i spelprogrammering. Dock finns ett utbildningsprogram i speldesign vid Uppsala universitet (Campus Gotland) och ett utbildningsprogram i datorspel vid Stockholms universitet. Gemensamt för båda programmen är att du får en bred utbildning inom skapande av datorspel. Högskolan Skövde och Chalmers är andra högskolor som har både utbildningar och enstaka kurser i ämnen som har med spelprogrammering och speldesign att göra.

För utbildningsprogram som är helt inriktade på spelprogrammering måste du titta på utbudet hos yrkeshögskolorna runt om i landet. Det finns tre yrkeshögskolor som står ut från mängden. Det handlar om Futuregames Academy i Stockholm, PlaygroundSquad i Falun och The Game Assembly i Malmö. Dessa tre utbildningsaktörer erbjuder utbildningsprogram helt inriktade mot spelprogrammering. Programmen är på mellan 400-600 Yh-poäng, vilket motsvarar 2-3 års heltidsstudier. Det är en diger utbildningsplan du kommer att beta av om du blir antagen. Utbildningsplanen omfattar allt från grundläggande programmering i C++ till spelscripting, implementation och design. Dessutom ingår Lärande i Arbete (LiA) samt egna spelutvecklingsprojekt. The Game Assembly i Malmö är programmet du ska söka till om du vill skapa många skarpa projekt under utbildningstiden.